kpb

Chef Flynn - młodzi zdolni w kuchni! (MOS)

Chef Flynn - młodzi zdolni w kuchni!
Pokaz filmu i dyskusja

sobota, 9 lutego 2019, godz. 17.45
Małopolski Ogród Sztuki

 


fot. Will McGarry

 

W ramach zimowej edycji festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!, FILMS for FOOD, portal Have a Bite i Kino Pod Baranami zapraszają na pokaz specjalny filmu o genialnym szefie kuchni Flynnie McGarrym - amerykańskim kulinarnym celebrycie. Po seansie odbędzie się spotkanie z młodymi krakowskimi szefowymi i szefami kuchni. 

 

Chef Flynn - najmłodszy kucharz świata to historia Flynna McGarry’ego, utalentowanego młodego człowieka, który jako piętnastoletni kucharz znalazł się na okładce The New York Timesa, a w wieku dziewiętnastu lat otworzył własny lokal w Nowym Jorku. Jeszcze kilka lat temu odbywał praktyki w znanych restauracjach, dziś jego popisowe dania znane są smakoszom na całym świecie. Dokument autorstwa Camerona Yatesa to opowieść o spełnionym amerykańskim śnie, przyprawiona intrygującą postacią matki głównego bohatera, towarzyszącej mu niczym cień zarówno na ekranie, jak i w życiu. Z jej sprawą film zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego widzom zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje. 

 

Po seansie widzowie spotkają się z młodymi krakowskimi szefami kuchni i skosztują tego, co na co dzień przygotowują w swoich kuchniach. Gośćmi pokazu będą Agata Dembek - Dziwosz (restauracja Mezzalians), Zosia Pilitowska (bar śniadaniowy Ranny Ptaszek), Konrad Tota (Galeria Tortów Artystycznych) oraz Jakub Kojder (Bottigliera 1881). Spotkanie poprowadzi redaktorka portalu Have a Bite, Maria Milczanowska.

 

Pokaz filmu odbędzie się w programowanej przez Kino Pod Baranami sali kinowej w Małopolskim Ogrodzie Sztuki (ul. Rajska 12).

 

BILETY: 23 zł

* Bilety do nabycia w kasie w MOS (przed wejściem do sali kinowej), w kasach Kina Pod Baranami, oraz online. 

 

O FILMIE:

CHEF FLYNN - NAJMŁODSZY KUCHARZ ŚWIATA | CHEF FLYNN
reż. Cameron Yates, USA 2018, 82'


fot. Angela Pham

Bohaterem fascynującego dokumentu Camerona Yatesa jest tytułowy Chef Flynn, czyli Flynn McGarry- cudowne dziecko amerykańskich kulinariów; nastolatek, który zdobył szturmem ekstremalnie wymagający świat nowojorskich restauracji. Wspierała go w tym bohaterka drugiego planu, czyli matka, której postać kieruje opowieść o spełnionym amerykańskim śnie w stronę psychologicznego thrillera. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki dotyczące edukacji (Jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnego biznesu restauracyjnego (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), czy mediów, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy.

Światowa premiera filmu Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata odbyła się w lutym 2018 podczas festiwalu Sundance, zaś premiera europejska miała miejsce w ramach sekcji Kina Kulinarnego na ubiegłorocznym Berlinale. Premierze filmu w Polsce towarzyszyły kolacje przygotowane przez Flynna McGarry’ego w Warszawie i we Wrocławiu.
(Więcej informacji na www.filmsforfood.pl)

 

ZWIASTUN:

 

ORGANIZATORZY:

   

 

 

WSPÓŁORGANIZATOR PROJEKCJI:

 

 

 

 

Bookmark and Share

archiwum